Forældrebestyrelsens principper
Læs her om principper for daginstitutionen udarbejdet af forældrebestyrelsen
Kravet til de færdigheder børn skal lære i løbet af deres institutionstid er voksende som følge af de store samfundsmæssige forandringer. Med forandringerne følger en usikkerhed om, hvad institutionerne skal kvalificere den næste generation til. Derfor er det vigtigt for forældrebestyrelsen at træffe bevidste og velovervejede beslutninger om, hvad og hvordan vi mener, vores børn skal lære.
Med rod i Kirkebakkens værdier er vores principper i samarbejde med personalet således vores fælles diskurs, som faciliteter den mest optimale indsats og som danner den overordnede ramme for både børn, forældre og personale på Kirkebakken.
Leg og legende læring
Vi forstår læring i daginstitutionen som noget kvalitativt forskelligt fra læring i skoleregi. Det er vigtigt at understrege, at på Kirkebakken er LEG centralt for læring. Samtidig opfattes det som essentielt, at børnene udfordres og motiveres til at afprøve nye ting og dermed indgå i en udviklings- og læringsproces. Fokus er proces og progression frem for mål og resultater, hvorved indsatsen anerkendes i højere grad end præstationen. På den måde bliver omdrejningspunktet barnets tilgang, handlinger og strategier og ikke dets evner. Leg og læring sker i et trygt og stabilt miljø, som udgør fundamentet for mod og lyst til at afprøve nye udfordringer. Vi vægter bl.a. natur, teater og musik og det er vigtige områder at præsentere børnene for.
Legen er barnets vigtigste virksomhed og vi vil arbejde for at give den plads og skabe gode legemiljøer, som tilgodeser alle former for leg, den fordybede, fantasileg, den vilde og eksperimenterede og den leg der kan foregå lidt væk fra de voksnes opsyn.
Vores aktiviteter og ture skal give råstof til legen og de voksne skal være nærværende og tilgængelige, så de kan træde til og hjælpe det barn, der kan have svært ved at komme ind i en leg. De voksne skal kunne være både inde og udenfor legen, kunne observere og være regissør, dvs. den der tilfører legen et element som kan være med til at holde den i gang.
Personlig udvikling, robusthed og dannelse
I den aktuelle debat om børn, dannelse og udvikling er der fokus på robusthed som en central kvalitet. På Kirkebakken opfatter vi ligeledes robusthed som en god egenskab, der sætter forståelsen af det enkelte barn i en kontekstuel og helhedsorienteret ramme. Vi ønsker at lære børnene kan indgå i mange forskellige fællesskaber og være i stand til at tilpasse sig aktuelle betingelser.
I den forbindelse forstår vi empati og mentalisering som centrale kompetencer, der danner udgangspunktet for gode socio- emotionelle færdigheder, som vi ønsker at udvikle på Kirkebakken
med afsæt i en altid omsorgsfuld og kærlig tilgang, der tager højde for det enkelte barns udvikling.
Imidlertid ønsker vi også et fokus på barnets integritet og personlige grænser. I vores optik er anerkendelsen af og respekten for barnets personlighed afgørende for udviklingen af selvværd og selvtillid. Vi har stor opmærksomhed på at sætte rammer, der ikke virker grænseoverskridende,
hverken for børn eller voksne. Således bliver det muligt at være tryg, autentisk og nærværende i relationen med andre.
Bevægelse og Kropsbevidsthed
En stor del af børns læring foregår via kroppen. Kropslige erfaringer er ofte forudsætningen for dannelse af mening. Derfor lægger vi vægt på at give det enkelte barn mulighed for at lære sin krops muligheder at kende, herunder at forstå, acceptere, respektere og passe på sin krop. Vi ønsker at støtte den motoriske og sanselige udvikling og derigennem styrke evnen til sanseintegration og kropsforståelse.
Bevidsthed om krop og kroppens behov og signaler forstås som en essentiel kompetence, der sætter barnet i stand til at mærke sin egen tilstand, såvel fysisk som psykisk. Derfor stræber vi efter at stimulere alle barnets sanser primært gennem aktivitet og leg, men også gennem yoga, afslapning- og åndedrætsøvelser.
Fordybelse og Læring i alle led
Vi ønsker et øget fokus på og anerkendelse af det pædagogiske arbejde, som ikke er tilrettelagt og beskrevet i læreplansprojekter. Vi mener, at der ligger en stor faglighed i de situationer, som sker hver dag, fx.: aflevering, påklædning, bleskift, putning, spisning mm. og vi forstår således disse situationer som en oplagt og værdifuld mulighed for at udføre den pædagogiske gerning i alle led. Ligeledes ønsker vi at skabe rum for, at kunne fordybe sig i disse situationer og følge barnets spor. Således bliver fordybelse på barnets præmisser et vigtigt element i den pædagogiske praksis på Kirkebakken.
Inkluderende forældresamarbejde
Vi ved, at samarbejdet og kommunikationen mellem institution og hjem, er vigtig for børnenes trivsel, således de mærker en samhørighed. Derfor finder vi det vigtigt, at der generelt er en åbenhed, imødekommenhed og engagement, i mødet barn, forældre og pædagog imellem, som fx ved aflevering og afhentning. Dermed kan vi også opnå det bedst mulige samspil mellem institution og hjem, således der gensidigt kan understøttes tiltag, som har betydning for barnets trivsel, læring og udvikling.
Vi ved, at både forældre og institution har et fælles ansvar og fælles mål, hvorfor en proaktiv kommunikation skal være den bærende tilgang.
Fællesskab er en grundværdi på Kirkebakken, hvorfor samarbejde og imødekommenhed familierne imellem er med til at styrke børnenes relationer og skaber et trygt miljø.